Att somna av sig själv? ❥ | Marielle Winkler
mariellewinkler

Marielle Winkler

Annons

Att somna av sig själv? ❥

Min lille älskling häromdagen när vi precis skulle hoppa in i bilen och köra till Väla en sväng. Mössa Huttelihut, Kofta Zara Mini, tajts MarMar Copenhagen, skor Uggs ❥

 

 

Efter många tuffa nätter på senaste så har jag läst mycket och hört mig för och en sak jag har förstått iallafall är att när bebisar är vid ca 4 månaders ålder (stämmer in på Benjamin) så förändras deras sömn helt och hållet. Från att ha sovit i djupsömn typ hela tiden så börjar bebisens sovmönster att ändras och blir mer likt en vuxens sovmönster. Detta är en del av deras utveckling och helt naturligt när det sker. Jag minns ju väl när Benjamin var en liten pluttbebis och kunde somna precis var som helst i vilket ljud som helst och vaknade inte ens när man satte honom i bilen eller tog ut honom från bilen. Han sov såå gott större delen av natten och vaknade bara ett par gånger för mat och somnade snabbt om igen. Vid 4 månader börjar barnet alltså att sova mer som en vuxen, det vill säga sömnen pendlar mellan djupsömn och lättsömn och efter varje 45 min som gått så hamnar barnet i lättsömn och det är då stor chans (risk) att barnet vaknar. (B vaknar ofta till efter 45 min på kvällarna och på dagarna är 45 min ofta den tiden han sover innan han vaknar och är pigg igen). Det är alltså inte alls konstigt om barnet vaknar ca var 45e minut hela natten i princip. När barnet vaknar till behöver det hjälp att somna om, om man har ammat till sömns så vill barnet oftast ammas igen och har man vaggat till sömns så vill barnet gärna vaggas till sömns igen. Inte en helt optimal natt för föräldrarna vill säga om det blir såhär. Vad jag har förstått iallafall av allt jag läst och hört så är det först när barnet kan somna av sig själv (utan hjälp av amning elr vaggning) som barnet också lär sig att somna om av sig själv på nätterna när det hamnar i lättsömn och vaknar till. Så länge man “hjälper” barnet att somma på kvällen så kommer barnet även att behöva hjälp att somna om vid varje uppvak.

Rekommendationen för att få bättre sömn under nätterna för både en själv och framförallt för barnet (och även dagtid) är alltså att lära barnet att somna av sig själv. För då kan barnet lätt somna om när det “vaknar till” och så småningom kan både bebisen och föräldrarna få sömn hela nätterna igenom. Låter ju bra och logiskt tänker man. Men hur lätt är vägen dit då? Att få ett barn som är van att somna av amning eller vaggning att plötsligt somna av sig själv i sängen är nog lättare sagt än gjort tänker jag. Så jag skulle vilja höra lite med er… Hur har ni gjort? Kan era bebisar somna av sig själva och vid vilken ålder lärde dem sig det isåfall? Får ni sova bättre sedan dem lärde sig det? Dela gärna med er av era erfarenheter kring detta. Självklart hade det varit skönt och positivt om Benjamin kunde somna av sig själv men jag vill inte ta ifrån honom det som är hans trygghet så det skulle isåfall vara om man kan lära honom detta på ett sätt där han får behålla känslan av trygghet och inte behöva vara ledsen. Det klarar nämligen inte denna mamman ❥

KRAM

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mariellewinkler

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Hej!

  Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra som det ändå har gjort att vänja M av vid att ammas till sömns. Det var det enda som funkade förut. Men jag slussade ut det genom att börja med att hon fick somna i min famn (hon vägrade somna med pappa först), sakta efter det har jag övergått till att vagga henne i famnen och sen lägga ner henne i sängen och nu har hon även börjat ta napp. Blir hon ledsen (vilket hon blir varje kväll), så går jag dit och lägger huvudet bredvid henne och gosar och klappar om osv tills hon blir lugn. Ibland får jag ta upp och vagga lite till men ofta somna hon så fort hon lugnat sig. Hon blir snart 7 mån och detta har verkligen varit toppen att hon börjar sova själv hela nätter! Bara mina knep :), lycka till alla! Kram

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Hej vännen! Kan hon somna av sig själv på kvällen också eller du vaggar henne i famnen? Jag kan också vagga Benjamin till sömns och lägga ner honom men brukar vakna till efter då ca 45 min och det är de där jäklans uppvaken jag hade velat minska så de inte blir så många per natt hihi och då krävs det tydligen att han ska kunna somna av sig själv i sängen. Men ja, vi får se 🙂 Kramisar <3

 2. Katarina

  Hej, kul att läsa om hur andra gör kring läggning. Jag har väl egentligen inga konkreta tips men vill dela med mig av hur vi gör med vår lilla tjej som är 6 mån. Hon har från sovit i egen säng (bredvid vår) sedan vi kom hem från BB. Vi ville gärna att hon skulle sova i egen säng och hon verkade gilla det så vi körde på det från start. Dock hade hon sitt babynest första månaderna för att få det mer ombonat i spjälsängen. Sedan hon var ett par veckor så har vi lagt henne runt sju då vi märkt att det är då hon börjar bli trött. Då har jag ammat henne (nu äter hon dock bara ersättning) och sedan har vi lagt henne och ibland somnar hon direkt och ibland ligger hon och bökar runt i 45 min men vi har aldrig behövt “söva”/vagga henne. Vi tänker att så länge hon är nöjd så får hon ligga kvar och somna av sig själv och det har fungerat bra. Hon vaknar en gång runt 5-tiden och får en flaska och sen somnar hon om till 7-8. Så än så länge är vi lyckligt lottade med en tjej som är enkel att lägga och som gillar att sova :).

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Åh vad härligt!! Så skönt att hon är så nöjd vid läggning och inte blir ledsen. Och härligt med mycket sömn på natten hihi! Heja bebis <3 Kramisar

 3. malincatrin

  Ser fram emot kommentarer och hoppas du får bra tips som jag själv kan ta nytta av. Blev själv inspirerad att göra ett försök och funderar på att testa jojo-metoden, att man lägger barnet och säger godnatt etc och att man kommer snart igen. Sen går man iväg en stund (ex dricker vatten eller något liknande) och kommer sedan tillbaka. Så håller man på tills barnet somnar. Dvs man skall alltid svara på deras rop och gnyende, men inte lyfta upp utan mer visa att man finns där. För vissa kan det nog störa mer än hjälpa att komma och gå, då kanske det är bättre att göra som många vi känner har gjort, lägga dem i (sin) säng och sen sitta kvar på en stol. För min brorsdotter kunde de i början ta upp till 3timmar (hon va då över året) men för andra vi känner så har de tagit 30-60min de första gångerna (barnen har då varit 6-8 månader). Vissa säger att de är lättare ju tidigare men gör det.. och jag hörde någon gång på Nyhetsmorgon om hur man kan lära barn att sova i egen säng, att vissa barn lär/anpassar sig en ny rutin på några dagar, andra en vecka medan vissa kanske kräver 2 veckor. De viktiga va att vara konsekvent och inte ge efter.

  Har ni tänkt att han ska lära sig sova själv i egen säng eller eran säng?

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Ja det har verkligen kommit många bra kommentarer och tips. Jag tror ju att det bästa isåfall är att stanna inne i rummet hos barnet så det inte känner sig övergivet. Om vi börjar försöka få honom att somna av sig själv så blir det nog i vår säng tror jag. Vill inte att det ska bli för stor förändring för fort för honom. Kramisar <3

   1. malincatrin

    Jag förstår, blev själv så inspirerad av detta inlägg att vi nu försöker få henne att lära sig somna själv. Vi är inte heller beredda med en jätte omställning och vill låta henne fortsätta sova mellan oss. Men istället för att hålla om henne ich buffa henne så ligger jag nu bara brevid henne och stoppar i nappen och lägger filten i ansiktet till hon somnar. Blir det för mycket gråt så håller jag om henne men buffar inte. Lär självklart ta några dagar men hoppas de har effekt. Tyvärr har hon alla gånger vaknat efter bara 30 min so far..

    1. mariellewinkler
     mariellewinkler

     Vad roligt att du blev inspirerad av inlägget 🙂 Så spännande, heja er som “vågar”. Uppdatera mig gärna hur det går. Hur gör du då när hon vaknar efter 30 min? Hur nattar du om henne då? Kramar <3

 4. Becca

  Spännande att följa kommentarerna! Jag undrar vad du har för skötväska, och om du är nöjd med den? Jag ska inhandla en snart 🙂

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Ja, jätte spännande att följa kommentarerna och alla tips 🙂 Jag har en svart skötväska från Day som jag är jätte nöjd med. Praktisk och snygg. Kan se om jag kan få till att fota den någon dag och visa i ett inlägg. Kramar <3

 5. Linda

  Vi har alltid varit noga med att lägga tillbaka bebis i sin säng efter varje amning/matning nattetid. Hur än trött man själv är har vi gjort detta från start. Aldrig låtit bebis sova intill mig osv. Tryggheten har således inte tagits bort från bebis. Hans trygghet har varit att sova bredvid i samma rum fast i hans säng och vid 6 månaders ålder började han sova i eget rum. Vid 5 månaders ålder slutade han äta på natten. Sedan dess sover han hela nötter med undantag från att ha fått ge napp någon gång tills han lärde sig att ta den själv på natten. Är av uppfattningen att man kan styra mkt själv fast många säger man ska låta en liten bebis styra.

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Förstår, och det är ju så olika. I början när Benjamin var nyfödd så försökte jag också lägga över honom efter varje amning, mest för att jag var så rädd för plötslig spädbarnsdöd och att något skulle hända honom. Men det har aldrig riktigt funkat. Han har alltid velat vara tätt intill oss och det får han självklart vara då. Så härligt ni får sova hela nätter nu. Heja heja bebis <3 Kramar

 6. Ida

  Ebba har somnar i vår famn fram tills förra söndagen! Vi hade tidigare prövat att låta henne somna själv i sin säng! Funka inte!
  Förra söndagen testade vi igen! Nu vid 11 månader är hon redo. Vi sitter på en pall i hennes rum. Tyst. Hon står o leker sen lägger hon sig ner! Men nätterna har än inte blivit bättre. Kanske kommer. Men Ebba var inte Redo som sagt förrens nu att slita sig från famnen. Och jag är glad att vi inte stressat fram något. Kram

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Åh, jsg förstår precis. Tror kanske inte att B är redo ännu heller och jag kommer inte heller stressa fram något. Det får gå i hans takt. Skönt och höra att det verkar funka bättre nu iallafall och nätterna blir säkerligen snart bättre också tror jag. Kramisar <3

 7. Mari

  Hej! Mamman till dottern med samma födelsedatum som Benjamin här igen! ☺ Vi har börjat med nattning i sängen för ca en månad sedan. Som tur är är Alicia någorlunda nöjd och klarar av att ligga själv. Lättare för mig då 😉

  Vi gör så här: Hon får gröt på kvällen (så nära läggdags det går, utan att hon blir för trött och inte vill äta). När det är dags för pyjamas tar pappan över och hon görs redo för sängen. Innan hon lägger sig kommer hon till mig och får amma. Oftast vill hon bara dricka lite, hon är ju mätt. Hon hinner inte somna av det innan hon tackar för sig. Då lägger vi henne i sängen. Ger henne snutten, som vi försöker introducera då hon inte har napp. Sedan gäller det att vänta. Ibland protesterar hon men oftast leker hon lite med snutten och somnar. Tar allt mellan 30-60 minuter. Thomas är alltid med och sitter bredvid och väntar. Ett evigt väntande men skulle aldrig lämna henne själv.

  Med Adrian var det värre. Han skrek. Men vår BHV tant sa att det inte var någon fara så länge man var där och tröstade, utan att ta upp. Hon sa att de skriker för att de är arga! De vill inte sova. Men sånt klarar ju inte jag så Thomas har fått ta det med båda barnen! Adrian lärde sig somna ganska snabbt ändå. Tar kanske en vecka ungefär? Men det var inte förrän han lärde sig somna själv även på dagen som han började sova hela nätter. Då gick det snabbt.

  Så även om det är jobbigt att ta sig igenom kvällar med skrik så är det värt det. Man bli ju galen utan sömn tillslut! Amma tills han håller på att somna och lägg över honom i sängen. “Buffa” rumpan eller gör sedan något som han gillar. ☺

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Tack kära du för tips! Jag skulle heller aldrig lämna honom ensam i rummet att somna. Sålänge man sitter bredvid ich tröstar så tror jag också att dem ändå känner den tryggheten. Jag klarar inte heller av om han skriker och är ledsen. Mitt hjärta brister. Smart att låta pappan ta den biten. Tyvärrr är det inte möjligt gör oss då pappan jobbar sent och kommer inte hrm förrän ca 20.30 om kvällarna och Benjamin brukar somma vid 19. Får se om jag hittar ett sätt jag känner mig bekväm med. Tack snälla du <3 Kramar

 8. Nathalie

  Hej fina du!
  Vi ses ju inte i veckan, så tänkte bara på några få tips som jag läst/hört, kanske värt att prova? 🙊
  Introducera tex välling, som sista mål, och att David ger det tex, till en början kanske B kommer vaggas till sömns efter men efter ett tag prova att D lägger han ner och stryker han i ansiktet/mage m.m? Tror kanske det är bra att du inte är nära under den tiden! 🙊 Alltså att David får göra detta tex varje kväll? Detta har jag hört plus att jag själv upplever att A sover bättre om Micke har nattat honom! Ja ni kanske redan har provat de.. men iaf! 🙊💓 hoppas du får sova bättre snart! Kramar

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Hej hjärtat <3 Tack för tips! Mm det hade absolut varit värt att prova. Dock kommer ju David hem nästan 2 timmar efter att B brukar somna för natten så det kommer inte riktigt gå tyvärr. Kan ju testa på helgen men det kommer förmodligen inte hålla i längden eftersom det inte funkar i veckorna. Tyvärr. Kramisar vännen <3

 9. Maria

  9 månader är M här, tuttar hela natten (kan nog stämma rätt bra med uppvak var 45:e minut) och mamman här är ett vrak – så får du några bra tips så dela gärna med dig!! <3

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Åhh, jag förstår dig precis! Kämpa på, jag är övertygad om att det blir lättare snart. Håll koll på kommentarerna, det trillar in många bra tips och självklart delar jag med mig också om jag får något riktigt bra tips som jag tror skulle funka för oss. Kramisar <3

 10. Jenny

  Intressant läsning, visste inte jag de där med 45 min. Min dotter är 10 mån nu och jag hade velat sluta amma men hon kräver så mycket närhet och hon måste anmas till sömns. Och varje gång hon vaknar likadant, så hon sover brevid mig. Så mycket sova vakna varje natt. Lovade mig själv efter första barnet jag inte skulle göra samma sak med dottern. Men svårt. Man är ju så trött på natten så gör de som är enklast annars somnar hon inte om och skriker. Med sonen fick mannen sova en natt brevid han när han va 1 år och 3 mån och från den natten så ammades han inte längre. De sov ihop en vecka typ. Min dotter är mer för närhet och amning än sonen så får se hur de går. Nervös för ska börja jobba nästa månad så blir tufft ett tag. Inte lätt dessa ljuva småbarnsår 💙 inget bra svar och vet inte hur man bör göra. Alla är ju olika men skönt att veta man inte är ensam att vakna x antal ggr per natt iaf 😉💕 kram

  1. mariellewinkler
   mariellewinkler

   Åh, det låter precis som vi har det. Benjamin vill också ha sååå mycket närhet och vaknar flera ggr per natt och blir då jätte ledsen om han inte får bröstet. Hihi de små liven alltså. Men jag är ju av den uppfattningen att jag är övertygad om att man aldrig kan ge sitt barn för mycket kärlek och trygghet. När dem är redo att sluta ammas så är dem och tills dess får vi nog bara gilla läget och njuta av denna tiden <3 Kramar

Annons
stats