Marielle Winkler

Benjamin 7 månader och vår sovplan ❥

Mammas älskling i ljuvligaste jersey-kitet från Livly ❥

 

 

Hej hjärtan!

Förlåt!! Jag lovade ju att titta in igårkväll med en 7 månaders uppdatering samt sovplan. Jag hann dock inte med igår, kvällen gick i ett och vid tio var jag sååå trött så då beslöt jag mig för att krypa ner brevid mina två älsklingar.

Benjamin 7 månader 

Igår blev mitt lilla hjärta 7 månader. Helt ofattbart och jag vill bara stanna tiden. Det känns som för några veckor sedan jag var gravid. Dessa 7 månader har varit de bästa i mitt liv och vårt lilla hjärta förgyller våra liv varenda dag. En fin och glad liten kille är det vi har. Extremt mammig och ofta lite blyg för folk han inte träffat på länge. Till och med rädd för folk ibland som han inte känner igen. Då sitter han som ett plåster på sin mamma ❥ Han sitter nu väldigt stadigt, dock är det kuddar runt om som gäller fortfarande då han plötsligt kan slänga sig åt något håll. Han kämpar vidare med att ta sig framåt men inga kryptag än så länge. Han snurrar mest runt runt men kommer ingenvart. Han har nu lärt sig att ta sig framåt med sin gåbil och även svänga går bra (heja heja) och i fredags när jag kom hem efter 3 timmar hos frisören så hade minsann pappan lärt honom att vinka. Nu vinkar han åt nästan allt, inte bara människor, det kan vara åt tvn eller mikrovågsugnen också, haha. Han har börjat bli sååå nyfiken och allt ska kännas och klämmas på och helst stoppas in i munnen. Han drar i allt han kommer åt och lyckas ibland välta ner saker i sin omgivning. Senaste nu han upptäckt är diskmaskinen, när jag öppnar luckan kommer han farandes i sin gåbil och drar i luckan och försöker bita på den. Helst hade han nog velat krypa in i diskmaskinen, tokunge ❥ Separationsångesten verkar bara bli värre och värre (jag antar att det är någon fas). Han skriker rakt ut om jag bara försvinner runt hörnet en sekund och blir inte lugn och glad igen förrän han ser mig. Lilla älsklingen ❥ Förutom amning så äter han mer och mer mat nu, en halv burk mat till lunch brukar han få (ska börja värma en hel burk från och med imorgon så får vi se hur mycket han äter, känns iallafall som att han kan orka få i sig lite mer nu när magen vant sig), ibland får han smaka någon klämmis till mellanmål (fruktpur’e eller smoothie) och en portion gröt på eftermiddagen/kvällen. Jag ammar mest morgon, kväll och natt numera (ca ett amningsmål under dagen brukar det bli också). Mitt underbara lilla hjärta, kärleken till honom är obeskrivlig ❥

Vår sovplan 

Häromdagen fick vi alltså en ny sovplan av babycoachen Amanda. Denna plan är anpassad efter Benjamin (vill jag förtydliga, det som passar honom kanske inte passar någon annan) och tar hänsyn till att han är en väldigt känslig kille med separationsångest och mycket känslor inombords. Fokuset i dennna sovplan ligger på dels att hjälpa Benjamin att släppa ut sina känslor samt att få honom att sova bättre/mer på dagtid och även lite längre på morgonen. En utvilad bebis sover bättre på natten än en övertrött bebis.

Det vi ska jobba med är att spendera mycket tid under dagarna i sovrummet och i den säng Benjamin ska sova i (vår säng), leka och busa, för att avdramatisera det jobbiga med nattning och sömn. Vi ska även spendera lite tid i bilen varje dag, även om vi inte ska åka någonstans, leka och få honom att skratta. Om han blir ledsen så ska vi bara låta det få komma ut. Även leka och busa på skötbordet där han också blir rädd/ledsen ibland. När Benjamin blir ledsen ska vi bara låta det få komma ut och inte distrahera med lek och annat. Låta det komma ut, hålla honom i famnen, krama, klappa, lyssna och finnas där för honom igenom gråten.

Generellt behöver ett barn i Benjamins ålder sova 10-11 timmar per natt och 3-4 timmar på dagen, fördelat på 3 vilor. (Så mycket har Benjamin aldrig sovit på dagen förutom när han var nyfödd). Vi har utgått ifrån att han somnar 19 på kvällen vilket han brukar göra, och att han vaknar 06.00 på morgonen (han brukar nuförtiden vakna runt 05.00). För att få honom att sova lite längre på morgonen så ska vi försöka stanna i sängen eller iallafall i sovrummet fram till 06.00 varje morgon även om han vaknar tidigare. Alla uppvak innan klockan 6 räknas som natt och ska bemötas likadant hela natten. Första vilan är planerad till klockan 08.00 (om han vaknar klockan 6), skulle han vakna efter 6 så ska vilan infalla 2 timmar efter uppvak. Vaknar han dock innan 06.00 så ska vi försöka ”hålla ut” honom så att första vilan sker klockan 8 ändå som om han hade vaknat vid 6.

Än så länge fokuserar vi bara på sovning 1 för dagen (sovning 2 och 3 ska vi göra precis som vi brukar). Första sovningen ska alltså infalla vid 8 (eller 2 timmar efter uppvak om han skulle sova längre än till 06.00). Jag ska då sätta igång avslappnande musik i sovrummet (Weightless med The Ambient Zone har Amanda rekommenderat). Nedrullat och släckt ska det vara. Jag ska sedan söva Benjamin antingen genom amning i sängen eller vagga honom till sömns och sen lägga ner honom. 30 minuter efter att han har somnat så ska jag ”väcka” honom. Målet är att få Benjamin att delvis vakna i ett semimedvetet tillstånd för att avbryta den pågående sömncykeln och förhindra ett eventuellt uppvak, han börjar då om på en ny sömncykel och sover längre. Detta gör man lättast genom att röra vid honom. Beroende på hur lättväckt barnet är men Benjamin är ganska lättväckt så killa lite på kinden räcker i hans fall. Tanken är inte att väcka honom helt, men tillräckligt för att han ska bli lite störd men ändå kunna somna om igen meddetsamma. Tecken på att han ”vaknat” tillräckligt är en liten ryckning, att han rör eller vänder sig eller att han tar ett djupt andetag.

Jag testade detta för första gången igår och vet ni, det funkade!!!!! När jag killade honom på kinden efter att ha sovit i 30 min så ryckte han till och tog kort därefter två djupa andetag och sov vidare. Han sov i 1 timme och 20 minuter. Vilket typ aldrig händer mitt på dagen. Wihooo!!! Idag testade jag igen men tyvärr tabbade jag mig lite. Jag hade lagt mobilen alldeles för nära honom och precis när jag skulle killa honom på kinden så fick jag två sms så mobilen vibrerade. Han tog då ett djupt andetag och jag killade honom också, vilket jag nog inte borde ha gjort för jag väckte nog honom lite för mycket så han vaknade helt. Typiskt, men men, jag ska testa igen imorgon och hoppas på lika bra resultat som igår.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Hej! Testade detta igår på min femmånaders och det funkade!!! Helt otroligt! Ser fram emot att höra mer om hur drt går för er!

  2. Jennie

    Tack för att du delar med dig! Väldigt intressant läsning, särskilt detta med att avbryta sömncykeln… finns så mycket att lära när man har en liten bebis 🙂

  3. malincatrin

    Väldigt intressant läsning, och ser fram emot när du presenterar sovpass 2 och 3 🙂

    Det här med att stanna kvar i sängen som det är natt, det har jag varit ganska hård med, sen hon började vakna på nätterna. Vi lämnar nästan aldrig sängen (försöker ibland söva om henne genom att gå med henne i famnen), tänder inga lampor och ingen mat. Tyvärr har de inte haft önskad effekt här hemma än..

    Men skall försöka testa det här med att avbryta en sömncykel och få henne att sova vidare. Min önskan är ju ca 1,5h på förmiddagen..

stats